11 Ağustos 2009

İlk kez yaptıklarımdan .....

Her annenin kendine özel bir mutfağı var.
Onları izlemek ve hatta "sır" gibi sakladıkları püf noktalarını gizlice keşfetmek ve onları hafızaya almak gerek.
Keşke dememek, O'na has lezzetleri yaşatabilmek için.
Çok izlerdim, ama hiç not almamışım.
Pek çok O'na has lezzet O'nunla beraber gitti, damağımızda ve anılarımızda tadıyla.....
Bunlar izlediklerimden aklımda kalanlar, tam olmasa bile.....
Biber salçası



4 kg kırmızı biberi yıkayıp ayıkladıktan sonra ortalarından ikiye bölüp iç yüzleri dışarı bakacak şekilde bir gün güneşte beklettim. Önce robottan ve sonra blender’dan geçirdim. Kısık ateşte biberler pişene kadar kaynattım ve sonra suyunu süzüp katılaşana kadar ara ara karıştırarak güneşte beklettim. Olduğuna kanaat getirince de tuz ve zeytinyağı (posalı) ile karıştırıp kavanoza koydum.
400 gr salça oldu.
Suyuna da tarhana yaptım.


Tarhana




Biber salçası yaparken süzdüğüm suya (600 ml) 2 diş sarımsak, 2 adet kuru soğan, 3 adet yeşil biber, 3 adet közlenmiş kırmızı biber, 2 adet domates, 1 küçük elma, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 yemek kaşığı tuz ekleyip pişirdim ve blenderdan geçirdim. Soğuyunca 500 gr yoğurt ve 1100 gr un ekleyip yoğurdum, üzerini kapatarak ve arada sırada yoğurarak 3 gün mayalanmaya bıraktım. Sulandığı için, 2. gün sonunda 300 gr ve 3. gün sonunda da 360 gr (daha az olabilirmiş) un ekleyip yoğurdum ve toplar yapıp üzeri açık olarak 2 gün daha beklettim. Tam kurumadan ufalayıp (robottan geçirdim) ve eleyerek iyice kuruyana kadar güneşte bıraktım.
1700 gr tarhana oldu.



7 yorum:

ceyt dedi ki...

Betülcüğüm merhaba canım.tekrar aranızdayım.tarhanayı da biber salçasını da çok severim.ellerine sağlık canım.sizleri çok özledim.okulumu sormuşsun, iktisat fakultesinde okuyorum yıllar önce bırakmıştım af çıkınca tekrar başladım.ama çok zor oluyor nereye kadar devam edecek bitirebilecekmiyim bilemiyorum.
seni kocaman öpüyorum.
sevgiler

SEVGİLERİMLE dedi ki...

MERHABALAR...HER ANNEDEN KIZI,KIZINDAN KIZI,ÇOK ŞEY ÖĞRENİYOR.AMA BEN NEDENSE BU SALÇA İŞİNİ BECEREMİYORUM.ALLAH ANNELERİMİZE VE TÜM SEVDİKLERİMİZE SAĞLIK VERSİN..KOLAY GELSİN.
SEVGİLERİMLE...

Tombuk dedi ki...

Betülcüğüm,
Haklısın sevdiğimiz insanların ürettiği tatları bir yere yazmalıyız. Ben de anneannemin kayısı reçelini yazacağım bir ara..Bak, gene erteliyorum işte! :)
Biber salçası şahane görünüyor, tarhana da öyle vallahi.Tarhananın içine elma konduğunu da hiç görmemiştim, buruk bir tat verdi belki de, ne dersin? Tam gurme tarhana olmuş şekerim. Tatmak isterdim yani, diyerek kendimi de davet ettiriyorum ve en kısa zamanda görüşmek üzere diyorum! :)))
Sevgiler canım. :)

Tijen dedi ki...

Betül'cüğüm,
Yıllaaaardır bir tarhana yapasım vardır, hiç yapmadım. Dışarıdan bin türlü tarhana alırım, kimini beğenirim ama çoğunu da beğenmem, sürünürler. Senin tarifle yapsam mı ki? Harika görünüyor. (Ben de biber salçası yapacağım ama fırında közleyip yapmayı düşünüyorum bu sene, değişiklik...)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bu sözleri hatırlıyorum..
Ankarada görüştüğümüzde demiştin ah en güzel zamandı inşALlah tekrar bir araya geliriz..
Anneler ve lezzetleri başkadır kesinlikle haklısın not tutulmalı ve onların lezzetine ulaşmak içni çabalanmalı amma velakin kesinlikle onların elinden çıkanı bulmak mümkün değil ki öyle onlara has birşey olsun o...

Betül dedi ki...

Hepinize çok teşekkür ederim paylaştığınız için.

Banu Uslular dedi ki...

betülcüm sen yoksun ve ben senin bu muhteşem tarhananı yapmaya karar verdim..:)) haydi hayırlısı..

Google