18 Şubat 2010

Salata ve daima zeytinyağı

İnsan kendisine yardımcı olmaya çalışan birine, hele de konu sağlıksa, hiç karşı çıkar mı? Hatta tartışmaz bile. Ben de öyle yaptım. Ama içimden yüzüne karşı söyledim, üzülmesin diye.
Olağan yıllık kontrol sonucu, son iki ayda vücuduma eklediğim “azıcık” fazlalık nedeniyle diyetisyene yönlendirildim, tüm kan değerlerim normal ve hatta hayırlı kolestrolümün hallice ve ülkemiz standardlarının üzerinde olmasına rağmen.
Beslenme şeklim diyetisyeni hayrete ve dehşete düşürdü: “aaa sadece zeytinyağı olmaz, hem de 22 yıldır” dedi; bir de sadece sızma olduğunu duysa beni oracıkta görünmez yapardı herhalde. Halbuki ben arada sırada tereyağı da tüketiyoruz dedim. Ama kendisi beni ikna etmeye çalışarak dedi ki: “başka yağları da yemek lazım, hatta karıştırın zeytinyağıyla: mesela ayçiçek yağı, mısırözü yağı (gdo’lu mu bilip bilmeden), fındık yağı (hangi fındıklardan acaba, fındık pahalı yağı ucuz nasıl olduğunu anlamadan), kanola yağı (kolzanın gdo üssünden çıkmış haliyken) dedi. Hani iki ayrı cinsin eşleştirilmesi gibi birşeyin içine karıştırıp sağlık fışkırıyor diye her an kafamıza kafamıza vurulan yağ gibi. Ben tüm gücümle, olağan gülümsememle ve elbette saygıyla dinledim.
Sadece “azıcık” yükümün bu dönemde kendimi hayatımın kötülüğünden kurtarmak için yaptığım yüzde yüz dumansız hava tercihimden kaynaklanan yer fıstığı ikamesine bağlı olduğu konusunda anlaştık ama.
İçimden de dedim ki: Bu zeytinyağı dediğimiz şey sizin önerdiğiniz rafine yağlara hiç ama hiç benzemez, kendisi doğal meyve suyudur sıkılır ve şişeye doldurulur. Yüzyıllardır beslenmek ve güzelleşmek için kullanılır. İyisi insana ihanet etmez. Zeytin bölgelerinde zeytin ağacının gölgesinde yaşayan insanlar, şimdilerde zeytinyağlı birşeyler yapmanın bir keşif olduğunu sananlara hayretle bakarlar farklı bir dili konuşuyorlarmış gibi. Çünkü oralarda baklavayı bile sızmalı yersiniz. Yaralarınıza “çiğ yağ” dedikleri daha zeytin sıkıma girmeden akan yağdan sürerler. Yanmayan, kaplarına sıvanmayan kızartmalar yaparlar. Sabun yapar, insanın içine işleyen kokular yayarlar.
Daha ne güzellikleri, lezzetleri vardır bir bilseniz.....
Salata


Mantar: Kendi suyunu bırakıp çektirerek sote edilmiş
Hindi: Beyaz tarafından haşlanıp didiklenmiş
Kuru domates: Yazın kuruttuğum ve biraz ılık suda bekletip ufak ufak doğradığım
Kuru biber: Ufak doğradığım ve yazın kuruttuğum sivri biberler. Bunları sızmada biraz kızarttım.
Ceviz: İri doğranmış
Taze soğan: İnce kıyılmış
Kuru fesleğen: Yazın kuruttuğum

SOS: Biberleri kızarttığım sızma, nar ekşisi, az bal, az limon suyu, tuz, kara biber, kırmızı pul biber, fiske tarçın, zerdeçal.

7 yorum:

Hülya dedi ki...

İyi de Betül'cüğüm
Sen yine söz dinlememişsin salataya sızma :)))
Akşam yemeğine ben de salata düşünüyorum.
Sevgiler

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Betül'cüm ben anlamadım şimdi, kafam karıştı :) Anlattığın sorunlardan dolayı bende sızma yağ dışında tüm yağları çıkartmıştım hayatımdan. Nasıl yani diyetisyen olmaz mı diyor? :) Ben çok iyi bir şey yaptım diye gurur duyuyordum yafu :)
Kafamı karıştıran ikinci konu ise, sen yüzde yüz dumansız havayı destekleme girişiminde mi bulundun yani?
Salata ise hiç kafa karıştırıcı değil tek kelime ile süperrrrrr.Karışımın içine düştüm resmen :) Ellerine sağlık canım

Tijen dedi ki...

Betul'cugum,
Boyle konusan diyetisyenleri duyunca tuylerim diken diken oluyor inan. Ne kadar rahat oneriyorlar degil mi? Sanki findik yani halis mulis findiktan yapiliyor, sanki soya yaginda kaloriden baska bir sey var, sanki misirozu yagi dedigin gibi GDOlu degilmis gibi...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Şaşkınlıkla okudum yazıyı!Bu bilen arkadaş uzman da olsa dahi hiç mi bu ülkenin bazı topraklarındna haberi yoktur?Evet tereyağ yiyelim ben ondan yanayım ama adam gibi tereyağ olsun hadi onu geçtim velevki tereyağ yenmesede zeytinyağı ile yetişmiş güzelim nesillerdende mi hiç habeir olmamış Allah Allah şaştım.
Neyse sen bilirsin yolunun nasıl ilerlyeceğini gün ola devan döne derler bizde:)
salatan nefis olmuş gene hele kendi üretimlerinde maşAllah:)
ellerine sağlık..Selamlar..

Mutfak Havlusu dedi ki...

Betül abla'cığım ben yanlış ifadelendirdim herhal işte o diyetisyen nasıl öyle anlamış demeye çalıştım.Yoksa adım gibi eminim sen vazgeçemessin onunla özdeşleşmişsin bir kere:)
Zeytinyağı:Betül:)

durutarifler dedi ki...

Ben de bir diyetisyenin gazabına uğrayarak 3 yağ birlikte kullanmıştım bir aralar. şimdi kızartma hariç sadece zeytinyağı. Tabii bir de tereyağ. Kim sevmezki kahvaltıda tereyağ , bal ceviz 3'lüsünü

Betül İnce dedi ki...

Teşekkürler güzel yorumlarınız için.

Google