22 Kasım 2010

Bir tür aşk: Elma

Aşk yakından mı güzel uzaktan mı?
“Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” ya, işte bu tartı da uzaktan sevmek en güzeli olabilirdi aslında. Ama şu fani dünyada ben tüm haklarımı ve şanslarımı yakından kullandım.
Karışık: Meyveli ve karamelli, bol tatlı.
O da aynı aşk gibi bir şey öğretmiyor insana, ama tadı damakta kalan cinsten. Biraz da son lokmadan sonra acı veren. Ama bitmeseydi keşke diye gözü tabakta bırakan.
Karışık: Keşke hiç tadına bakmasaydım diye bağımlılık yapan, ya da iyi ki yemişim, değdi dedirten.





Elmalı Tart




Hamuru için:

130 gr sızma
30 gr soğuk su
30 gr soğuk ve yağsız süt
1 paket vanilya
75 gr pudra şekeri
Sertçe olacak şekilde aldığı kadar un (Ölçmeyi unutmuşum, sanırım 300 gr kadar)

İyice yoğurup stretch’e sarıp bir gece buzdolabında pişirdim.

Üzeri için A:

1- 300 gr labne + 2 yumurta + 3 yemek kaşığı toz şeker + 1 yemek kaşığı nişasta
Hepsini sırasıyla ekleyerek mikserde biraz çırptım.

2- Kabuğu soyulup, çekirdekleri çıkarılmış 4 elma (golden) dilimledim ve 1 çay kaşığı
zencefille karıştırdım.

Hamuru çok az yağlanmış tart kalıbına iyice bastırarak yaydım. Üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker serptim. Sonra labneli sosu döktüm elma dilimlerini gelişi güzel bir şekilde sosa bastırarak yerleştirdim. 200 dereceye ısınmış fırında 35 dakika pişirdim.

Üzeri için B:

¾ su bardağı (bir su bardağından 2 parmak eksik) toz şekeri kısık ateşte hiç karıştırmadan karamelize ettim ve 2 kahve (Türk) fincanı kremayı ve 1 su bardağı ceviz içini ekleyerek kaynattım ve soğuyan tartın üzerine döktüm. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra sundum.
Not: Ben biraz da cevizle krokan yaparak sosa ekleyip döktüm tartın üzerine.

Esin kaynağım burada

10 yorum:

MMO dedi ki...

Yazısı da kendisi de pek lezzetli olmuş (tu). Müthiş bir şeydi Betülcüm. Yine yap yine yap. :)

Disalce dedi ki...

malzemeler harika olduğunu söylüyor..ellerine sağlık..zaten öyle ballı anlatmışsın ki tadını merak etmemek imkansız:))

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Görüntüsüden ne kadar lezzetli olduğu anlaşılıyor, keşke ben de Pınar kadar şanslı olsaydım...

Saliha dedi ki...

bence aska bellı mesafede durulmalı:D betulum elma sevılmezmı?ellerıne saglık....

sibellebutikpasta dedi ki...

Bu muhteşem lezzetin tadına bakan şanslılardan olarak ben de diyorum ki: yine yap yine yap :-))))

Hülya dedi ki...

Çoook güzel olmuştu gerçekten de...
Ben de şanslıyıııım...

Betül İnce dedi ki...

Sizler olduğunuz için ben de şanslıyım, teşekkür ederim.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Aşk hakkında böyle düşünebileceğine inanmam!Sen öyle keskin çizgilerle geçmessin yolları:)
Bunu kendi çapımda az çok çözebildim ama insanı sonrasında bir hale sokması evet doğru o tarafında haklısın.Neyse bu zihinle ben bu konu hakkında çok yorum yapmayım Allah selamet versin diyeyim kendime sadece:)
Elmalı lezzetler benim için hiç ama hiç vazgeçilmezlerden bu sebeple her haline razıyım ve isterim.Ellerine sağlık olsun..selamlar.

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Ben bu muhteşemi şahanenin adını "Aşk'ı Elma" koymak istiyorum yüksek müsadelerinizle. Bu şahane eseri tadanlardan olduğum için de kendimi çok şanslı sayıyorum. Tescillenmiştir :)

durutarifler dedi ki...

Bu gerçekten muhteşem olmuş Betül'cüm. Bir o kadar da emek gerektirmiş gibi geldi.
Ellerine sağlık.

Google