24 Aralık 2010

Yeni yıl .....


Bir yeni yıl yazısı daha!
Biraz kişisel, biraz bizden.


Geçenlerde yeğenim “teyze ağacını kurdun mu” dedi, evet dedim. Kardeşine dönerek “onca stresin içinde bak yine ağacını ihmal etmemiş” dedi. Ben olanca bilge ve bilmiş halimle
“stresle başka şeyleri ayrı ayrı yaşamayı bu yaşımda öğrendim artık” dedim.
Ben küçücük kızımla dünyanın bir başka köşesinde; Aralık ayında her tarafın renk renk , ışıklı süslerle dolduğu, müziklerin çaldığı, insanların birbirine daha çok sarıldığı köşelerinden birinde yaşayana kadar ağaç süslememiştim.
Ama yılın son gecesi çocukluğumun hatırladığım en başlangıcından beri hep önemli olmuştu. Annemin muhteşem sofraları, herşeyi sadece kendisinin pişirdiği ve hazırladığı sofralar: İçli köftesinden yaprak sarmaya, çeşit çeşit salatalara, tülbentten ince açtığı yufkalarla yapılmış bol cevizli burma tatlısına, tavuk ve iç pilava kadar her şeyi kendisinin yaptığı ve herkesi topladığı sofralar. Babamın kadeh kaldırdığı tek gece. Yıllarca aileye her eklenene de mutlulukla bir servis eklenen sofralar. Neşeyle ve kucaklamayla karşılanan bir yeni yıl.
Sonra eksilen sandalyelere rağmen annem ve değerlimiz eniştem hayatımızdan akıp gidene kadar devam eden sofralar.
Şimdilerde herkesin kendi kabuğuna çekildiği çekirdek sofralar, teknolojik kutlamalar.
İşte ben bu yüzden ağacımı ve evimi süslerim, gördüğüm her yılbaşı süsünü almak isterim, normal mumları kaldırıp konuya uygun mumlar koyarım, çekirdek de olsak masamı hazırlar, şarabımı soğuturum. Sessizce de olsa, kızım artık dışarıda kutlasa da, yeni yıl sabahına kadar ağacımı ve evimi ışıklı, kurabiyelerimi ortada tutarım. Gidenlerin hatırına, geleceğin güzelliğine verdiğim önemle.
Yılları saymam ben tek tek. İşte bir yıl daha bitti demem hiç. Nasıl geçtiğini düşünmeye başlarken unutmaya da başlarım bir yandan. Daha çok güne başlamaktır beni cezbeden.
Evet, biraz geç de olsa öğrendim sanırım yaşamın parçalarını birbirine karıştırmamayı.


Sade, neşeli, gönlümüzden, aklımızdan geçenleri yakaladığımız bir yıl olmasını diliyorum.

http://yemekkutusu.blogspot.com/2009/12/blog-post.html http://yemekkutusu.blogspot.com/2008/12/yeni-yla-doru.html15.12.2010
http://yemekkutusu.blogspot.com/2008/12/mutlu.html
http://yemekkutusu.blogspot.com/2007/12/yeni-yla-doru.html


15 yorum:

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Güzel Betül'üm, duygularımın tercümanı güzel yürekli tatlı Betül'üm. Yazında beni nerelere aldın götürdün bir bilsen. Yüreğine kalemine sağlık arkadaşım. Bugün alışverişe çıktığım zaman düşünmüştüm. Acaba yıllardır yaptığım hazırlıkları hatırlar mı demiştim kendi kendime. Eksilen sandalyelere rağmen aynı özeni göstermen ne yüce bir duygu. Gönlünce bir yıl diliyorum sana güzel arkadaşım.
Bu arada çam ağacın ne cici olmuşşşş :)

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Düzeltme yapıyorum: :) "hatırlarmı demiştim" derken hatırlarlar mı" demem gerekiyordu :)çocuklarım da beni hatırlar mı anlamında yazmıştım :))

Hülya dedi ki...

Ne güzel yazmışsın yine Betül'cüğüm...
Taa çocukluğuma götürdün beni..
Aklından geçenleri yakalaman dileği ile...
Sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

"Daha çok güne başlamaktır beni cezbeden.
Evet, biraz geç de olsa öğrendim sanırım yaşamın parçalarını birbirine karıştırmamayı. "

Ben bu cümlelere takıldım..
Bugünlerde giden zamana çok takılır oldum ve bu sıkıntılı bir hal aldı..Ama yazını okuduğumda kendiem kızdım senin gibi bakamamışım en azından aynısını beceremesemde bari biraz olsun yakın bir bakış açısını yakalayabilseymişim!
Neyse sen güzel bir yol gösterdin çok teşekkür ederim..Şu cümlelerini başka yerlerden de akıtsan ve herkese sunsan en iyi olur biliyor musun?Senin her yazdığın yazıdan sonra diyorum bunu ,kalemin yeni yılda cümlelerini katmerlesin ev bize daha çok yol göstersin..
selamlar,sevgiler..

zey dedi ki...

çok güzel bir yazı olmus.cok duygulandım:((

hdidem95 dedi ki...

ne güzel yazmışsın canım ya çocukluk anılarıma gidip geldim bende okurken mutlu umutlu güzel bir yıl diliyorum canım benim öptüm sevgiler

sarımutfak-hande dedi ki...

sağol canım sanada mutlu yıllar dilerim herşey yeni yılda gönlünce olsun

Tijen dedi ki...

Hep eski günleri özlüyoruz galiba böyle zamanlarda Betül'cüğüm. Biz de kardeşimle kılıç çiçeğini süslerdik. Şimdi bir an o günleri hatırladım, gözlerim doldu. Kibrit kutularından süs paketleri yapar, o zavallı dallara pamuklar yapıştırırdık...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

iyi yıllar canım, çok keyifli ve güzel bir yıl olsun:) sevgilerimle...

daimamutfak dedi ki...

Ağacın çok hoş, kurabiyelerde öyle..tatlı bir yıl dilerim..sevgiler

dokuzuncubulut dedi ki...

Betül Hanım, ne kadar içten, ne kadar naif bir yazı olmuş, keyifle okudum. Böyle özel günlerde, sanırım hepimiz gerilere gidip bir şeylerin eksikliğini yüreğimizde hissediyoruz.
Ağacınız da, kurabiyelerinizde çok güzel olmuşlar ellerinize sağlık.
Gönlünüzce geçireceğiniz güzel bir yıl dilerim...
Sevgiler.

durutarifler dedi ki...

En sevdiğim ay Aralık ayı. Hep bana güzel şeyler getirdi. Hem de yeni yıldan dolayı umut dolu. Ocak olunca nedense moral olarak çökerim.

Sağlıklı ve mutlu veee umut dolu bir yıl dilerim. Sevgiler

MUTLU YILLAR!

made in funda dedi ki...

yılın kutlu olsun.sevgiler canım.

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Betül öncelikle bloğun hayırlı olsun tatlım. o kadar güzel ve içten yazılar ve tarifler paylaşmışsınki daha önce farkedemediğime hayıflandım.. Özellikle bu yazın beni de aldı götürdü çocukluğuma.. hiç bir zaman alamadığımız ama imrenmekle kaldığımız süslere, yazlık kışlık tek seçenek olan ayakkabılara sadece anneciğimin diktiği fırfırlı elbiselere başkasının evinde seyretmeye gidebildiğimiz tv ye daha neler neker.. onun için her sene bizde mutlaka o yapay çamımızı en güzel süsleriz yenei sisler ekleriz.. Heryeni yılın sana ve sevdiklerine sağlık huzur getirmesini dilerim.. bloğunolmasını

Adsız dedi ki...

Biraz zaman karşılaştım en sofistike bloglar birine sahip Tebrikler! Sadece inanılmazdı, çünkü ne kadar görsel olarak güzel bir şey uzak ne kadar alabilir. Yüklediğin harika bir blog alanı harika grafikler, videolar, düzen koydu. Bu kesinlikle, mutlaka görmeniz gereken bir blog!

Google