22 Ekim 2007

Zeytinyağı

Geyikli, Karatepe

Zeytinyağı ile 20 yıl önce tanıştım. Çanakkale’nin Geyikli’sinde eşimin ailesinin zeytinliklerinin muhteşem zeytinyağı ile. O zaman evime girdi, evime diyorum, çünkü sadece mutfağıma değil, evime girdi.
Zeytinyağı bir yaşam biçimi. Mutfakta, sofrada, banyoda, ecza dolabında ve belki hala bilemediğim başka yerlerde.
Kokusunu ve tadını aldınızmı bir kez artık vazgeçmeniz mümkün değildir. Ara sıra başka yağlarda denedim. Ama, ne yaptığım yiyeceklerden zevk aldım ne de kokularından.
20 yıl önce evimde zeytinyağını kullandığım ilk iki yemeği hatırlıyorum: Sahanda yumurta ve pirinç pilavı. Benim için önemli bir mutfak keşfi olmuştu o zaman. O andan itibaren her şey zeytinyağı ile pişmeye başladı: Sıcak yemekler, soğuk yemekler, kızartmalar, salatalar, kekler, kurabiyeler……. Zeytinyağı dediysem sadece sızma elbette. Ve, başka yağlarla karıştırmadan. Her gün mutlaka bir miktar çiğ tüketmeye özen gösterdim: hem lezzetinin doyulmazlığı, hem de sağlığa olan etkileri ve katkılarından dolayı.
Bu gün sağlığa katkıları pek çok çalışmayla ortaya kondu zeytinyağının. Kalp-damar hastalıklarında, bazı kanser türlerinin gelişiminin önlenmesinde, sağlıklı yaşlanmada ki olumlu etkileri gibi.
Antik çağlarda barışın simgesi olarak kabul edilmiş zeytin ağacı.
Altın sıvı ve gençlik iksiri olarak tanımlanmış zeytinyağı. Romalı kadınlar saçları için kullanırlarmış.
Beslenmek için, sağlık için, güzelleşmek için, lezzet için ……………
Zeytinyağı için söylenecek çok şey ve dolayısıyla onu tüketmemiz için çok neden var.


Çizik zeytinlerim, kendi ellerimle topladığım

4 yorum:

NiNo dedi ki...

ne gusselllllllllll

meleginmarifetleri dedi ki...

selam ziyaretinmiz için çok teşekkür ederim bende iadeyi ziyarete geldim zeytinlerle karşılaştım zeytin yağı bizim buralardada çok kullanılır e nede olsa egedeyiz dimi benim bahçemdede iki ağacım var ve zeytinlerimi o ağaçlardan topladığım zeytinlerden yaparım kırma zeytinede bayılırım neyse tanışmamıza sevindim her zaman beklerim hoşçakal

Betül İnce dedi ki...

Ziyaretine ben de çok sevindim.
Sevgiler,
Betül

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hımm sarı olmuş bunlar.Neden ki?

Google