Zeytinyağı bir yaşam biçimi. Mutfakta, sofrada, banyoda, ecza dolabında ve belki hala bilemediğim başka yerlerde.
Kokusunu ve tadını aldınızmı bir kez artık vazgeçmeniz mümkün değildir. Hem lezzetinin doyulmazlığı, hem de sağlığa olan etkileri ve katkıları, her gün bir miktar çiğ tüketilmesi için yeterli nedenler.
Sevgili AYSEL detaylı anlatmış.
Kokusunu ve tadını aldınızmı bir kez artık vazgeçmeniz mümkün değildir. Hem lezzetinin doyulmazlığı, hem de sağlığa olan etkileri ve katkıları, her gün bir miktar çiğ tüketilmesi için yeterli nedenler.
Sevgili AYSEL detaylı anlatmış.
Zeytinyağı benim için vazgeçilmez, hatta tutku. “Zeytinyağlılar” etkinliği ise benim ilk katılımım olacak.
Zeytinyağı dediysem sadece sızma elbette. Ve, başka yağlarla karıştırmadan.
Mesela “Posalı Zeytinyağı” nın tadı bir başkadır. Erken Hasat olan bu posalının tadına doyum olmaz, tam sabahları içilmeliktir. Posalı deyince, çöktürülmemiş, filtre edilmemiş sızma. Yani tüm fenolik bileşikler içinde, dolayısıyla antioksidan gücü daha da yüksek. Sıcak ve ışık görmediği sürece çökmez. Yeni hasat posalı sızmayı kahvaltılara ayırdım.
Zeytinyağı dediysem sadece sızma elbette. Ve, başka yağlarla karıştırmadan.
Mesela “Posalı Zeytinyağı” nın tadı bir başkadır. Erken Hasat olan bu posalının tadına doyum olmaz, tam sabahları içilmeliktir. Posalı deyince, çöktürülmemiş, filtre edilmemiş sızma. Yani tüm fenolik bileşikler içinde, dolayısıyla antioksidan gücü daha da yüksek. Sıcak ve ışık görmediği sürece çökmez. Yeni hasat posalı sızmayı kahvaltılara ayırdım.
Etkinlik içinse yine erken hasat sızma ile “Kuru Börülce” yaptım:
Kuru börülce, öyle kuru fasulye, nohut gibi bir gece önceden suya konmak istemez, kısa sürede haşlanır. Ben de öyle yaptım, biraz dirice kalacak şekilde haşladım. Zeytinyağında bir kaç diş ezilmiş sarımsağı bir iki dakika çevirdim. Domates salçası, biraz biber salçası, bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı elma sirkesi, tuz ekledim ve suyunu ilave edip kaynayınca süzdüğüm börülceleri ekledim. Suyunu çekene kadar pişirdim. Üzerini kuru nane yaprakları ve tuzla ovulup yıkanmış kuru soğanla süsledim.
17 yorum:
Merhaba Betul, zeytinyagi benim de asla vazgecemeyeceklerim arasinda. Kuru borulce salatasi ise saglikli yasam programimiz cercevesinde surekli yaptigimiz ve tukettigimiz bir cesit. Amerikalilarin deyimiyle "ayni sayfadayiz". Cok sevgilerle,
selam harika görünoyr....
Sevgili Betül
Katılımın için teşekkürler. Tariflerinizi 16 Aralıkdan sonra yayınlanmaya başlayacağım. Seninki ilk tarif oldu ellerine sağlık sevgiyle.
salata nefis duruyor,ee zeytinyağı var birde onun olduğu her tat dahada bir güzelleşiyor.
Sevgili Betül'cüğüm
Zeytinyağının yeri benim içinde apayrı, kendisini çok asil, kutsal zeytin meyvesinin özü olarak nitelendiriyorum.
Eşimde bende bu konuda çok titiziz, birkaç ayda bir Çanakkale'ye gidip, özel belirlediğimiz üreticilerden, tenekeler dolusu zeytinyağı alırız, hatta eşim önümüzdeki hafta sonu tekrar gidecek. Tazecik ekmek, yanına da kekikli zeytinyağı... daha ne olsun ki....
Canım ellerine sağlık, börülce çok lezzetli poz vermiş, nasıl da özenle hazırlamışsın....
Esra arkadaşımızın vefatı ile, aslında birbirimizi hiç görmediğimiz, hiç tanımadığımız halde nasılda birbirimize bağlandığımızı tekrar anladım. Canım sende kalbimde özel bir yere sahip blogcu arkadaşlarımdan birisin...
SEVGİLER.......
Zeytinya�n�n yeri ba�ka benim i�inde.
karde�im izmirden gelirken ayd�na u�ram� tam bir teneke getirmi�.D�nyalar benim oldu...sevgiler can�m..
Sevgili Bet�l,
Ziyaretine nas�l sevindim anlatamam. Sen, karde�im Selinden sonra bana yorum yazan ikinci ki�isin. Ben de seni linklerime ekliyorum can�m. Umar�m s�k s�k g�r�r�z. Sevgilerimle...
Betülcüm,
Sanırım benim adresimi yanlış yazmışsın canım. (ascininmutfagindan) değil, (ascininmutfagi) olacak canım. Sevgiler...
Sevgili Tuba,
Aynı sayfadayız: Çok sevdim bunu. Ziyaretin için teşekkür ederim.
Özlem'ciğim,
Teşekkür ederim.
Aysel'ciğim,
Teşekkür ederim, sana etkinlik için kolaylıklar dilerim.
Sevgili mutfak havlusu zeynep'ciğim, yanılmıyorum umarım, ziyaretine ve güzel düşüncene teşekkür ederim. Senide listeme ekleim hemen.
Adaşım,
Ne güzel yazmışsın duygularını.Gerçekten insanlar burada birbirlerini hiç görmeseler bile sıcak ve samimi duygular paylaşılıyor. Sen de benim için özelsin. Ahh, Çanakkale, çok severim, Bizimde bir ayağımız oradadır.
Neriman'cığım,
Afiyet olsun, sabahları ekmekle ne güzel olacak şimdi.
Meral'ciğim,
Linkini düzelttim. Teşekkür ederim.
Betülcüm cok harika görünüyor mmm vallahi cok sahane.Ellerine saglik canim.
İkisi de çok sevdiğim malzemeler. Zeytinyağından vazgeçmek mümkün mü, elbette onun yeri börülceden çok daha yukarıda.
çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.
kuru börülceye bayılırım canım zeytinyağıile çok yakışıyor ellerine sağlık canım hoşçakal
Merhaba,
Yorumun için teşekkürler..
Blog uğraşısında yeniyim yorum seçeneğini nasıl oluşturacağımı bir türlü başaramadım.Bir yorum ya da e-posta ile açıklayabilir misin ?
Teşekkürler..
birtutamzencefil.blogspot.com
canım benim içinde zeytinyağı vazgeçilmezlerim arasındadır olmazsa olmazlarımdandır....börülcende çok nefis olmuş ellerine sağlık..sevgilerimle
zeytinyağı ile ilgili verdiğin bilgiler için çok teşekkürler...
çok seviyorum ama egeli tanıdık olmayınca hazırını alıyoruz...hazırını alıncada hangisi iyi hangisi posalı ...bilemiyoruz..
börülce çok güzel görünüyor...elerine sağlık..
Sevgili Betül börülcen nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Seni Aysel'den buldum ama oradan tıklayınca bloğun açılmıyor.İstersen Aysel'e bildir.sevgiler...
Yorum Gönder