100 gr toz şeker
420 gr un
3 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 tatlı kaşığı vanilya
225 gr süt
Elenmiş una diğer kuru malzemeyi ekleyip karıştırdım. Yumurtaları, tereyağını ve sütü iyice çırpıp, bu karışıma kuru karışımı ekledim. Ele yapışan bir hamur oluyor ve şekil verirken unla çalışmak gerekiyor. 2 cm kalınlığında yaptığım hamurdan önce çorba kasesiyle büyük yuvarlakları yaptım ve sonrada bunların ortalarını küçük bir kapakla deldim. Kızgın zeytinyağında kızartarak tarçın ve şekerli karışımla, pudra şekeriyle ve erimiş çikolatayla sıvadım.
Yararlandığım tarif burada.
Zeytinyağında kızartma yapmaktan korkmamanızı öneririm, çünkü zeytinyağının yanma noktası diğer yağlara göre daha yüksektir, yani ortalama kızartma derecesinin üzerindedir. Ayrıca, iyi ve düşük asitli bir sızma ile kızartma yaptığınız zaman genel kanı olan “yiyecekler kokuyor” gibi bir sorun olmaz (Riviera’da kullanılabilir elbette, ama benim tercihim her zaman sızmadan yana), tam tersine daha lezzetli ve hafif olurlar çünkü daha az yağ çekerler. Küçük bir öneri olarak, kızartmadan kalan zeytinyağını süzerek ağzı sıkıca kapalı bir kavanozda ve ışık almayan serin bir ortamda tutarak daha önce kızarttığınız aynı şeylerden yeniden kızartma yapacağınız zaman bir kaç kez daha kullanabilirsiniz.
Dendiğine göre donutlar (veya "doughnuts") önce Hollanda ve Almanya’da ortaya çıkmış. Aşçılar kalmış hamur parçalarını kızgın yağda kızartıp “yağlı kek” ismini vermişler. Bazı fırıncılar ise bu yağlı keklere delik açarak kızarttıktan sonra şekere bulamış. Deliğin yararı hamurun tam olarak pişmesini ve orta kısmın çiğ kalmamasını sağlaması imiş.
Zeytinyağında kızartma yapmaktan korkmamanızı öneririm, çünkü zeytinyağının yanma noktası diğer yağlara göre daha yüksektir, yani ortalama kızartma derecesinin üzerindedir. Ayrıca, iyi ve düşük asitli bir sızma ile kızartma yaptığınız zaman genel kanı olan “yiyecekler kokuyor” gibi bir sorun olmaz (Riviera’da kullanılabilir elbette, ama benim tercihim her zaman sızmadan yana), tam tersine daha lezzetli ve hafif olurlar çünkü daha az yağ çekerler. Küçük bir öneri olarak, kızartmadan kalan zeytinyağını süzerek ağzı sıkıca kapalı bir kavanozda ve ışık almayan serin bir ortamda tutarak daha önce kızarttığınız aynı şeylerden yeniden kızartma yapacağınız zaman bir kaç kez daha kullanabilirsiniz.
Dendiğine göre donutlar (veya "doughnuts") önce Hollanda ve Almanya’da ortaya çıkmış. Aşçılar kalmış hamur parçalarını kızgın yağda kızartıp “yağlı kek” ismini vermişler. Bazı fırıncılar ise bu yağlı keklere delik açarak kızarttıktan sonra şekere bulamış. Deliğin yararı hamurun tam olarak pişmesini ve orta kısmın çiğ kalmamasını sağlaması imiş.
14 yorum:
Betül'cüğüm
Ellerine sağlık canım, bol kalorili nefis bir tatlı.
Sevgilerimle....
muhtesem.Senin niyetin beni 500kg yapmak.Hemen deniycem.
çikolatalısını alabirlir miyim?
nefissss..
ellerine sağlık
sıcacık sevgilerimle
Donutlar harika görünüyor,ellerinize saglik.
ben bunlari yerim yerim...
ellerine saglik canim
harika gorunuyorlar
bende gecenlerde makinesini aldim acaba bu tarifi makinede denesem nasil olur diye dusunuyorum simdi
afiyet olsun
sevgiler
www.yenitadlar.blogcu.com
süper olmuşlar bende yapmayı çok istiyorum kıskandım işte:)
ellerine sağlık betülcüğüm
mutlaka deneyeceğim sevgiler
Canım Betül, okumazmıyım zeytinyağıyla ilgili önerilerini.. Eklediğinde okudum ama işlerin yoğunluğundan yorum yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi gelebildim :)
DOnutlar nefis olmuş. bana donut hep amerikan filmlerini çağrıştırır :)) Ya da homer simpsonı :))
Ben de yapmıştım baya bir zaman önce. Öyle çok yedik ki töbe ettik aldığımız kilolar yüzünden :)) AMa bunları görünce yeniden yapmak istedim.. Ben içi dolguluda yapmıştım.. Onu da öneririm..
Bu sırada zeytinyağında sebze v.s. kızartmayı bende seviyorum. Ama tatlı yaparken denememiştim. Dediğiniz gibi kokacağını düşündürüyor. Ama mutlaka deneyeceğim.
sıcacık sevgiler buralardan.
www.misssgibi.com
Betül ablacım gene leziz birşey yapmışsın görüntüleri çok şirin anneannemin tatlısı gibi:)
anneannemin sevdiği bir tür lokma tatlısı onlara benziyor:)
bunu denemek istiyorum dua et vaktim olsunda deneyip lezizliğini tadayım:)
çünkü vakit darlığındayım:)
ellerine sağlık,birde senin sayende yeni bir tat daha öğrenmiş oldum çünkü bilmiyorumda bunu.
betülümmmmmmmmmm yapma etme be yeavrımmmmmmmmmmm burdaaaa şorttt dedikkk termal sauna dedikkkk bu ne yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa yaplırmı bana heeeeeeee :)))))ellerine sağlıkkk muhteşem göçrünüyorr ben bu danıtlar içinnn bozarım abi recimi:)))eheheheheheheheh sevgilerimle
Betülcüm harika olmuş bunlar bayıldım tam çocuklara göre ellerine sağlık canım öpüyorum baaay
ay inanmiyorum!!!!
bende bugün donat kalibi aldim
bu önümüzdeki günlerde yapmak istiyordum
nefis görünüyorlar
ellerine saglik
senin donutunu yirin ben :D
Bende rejimimin ilk gününde böyle bir tabloyla karşılaşmak istemezdim :(((( Nasıl güzel duruyorlar bu donutlar böyleee..
Ellerine sağlık..
Sevgiler..
slm canım
harika bunlar aldım birtane haberin olsun canımcım.
ellerine sağlık
Yorum Gönder