14 Mart 2008

Kurabiye



Kurabiyelerimi bir şiir eşliğinde ikram etmek istedim.

"Haylaz Öğrenci

Aklı hayır diyor
yüreği evet
sevdiğine evet diyor
öğretmene hayır
dikilmiş karatahtanın önüne
soru üstüne soru
çözmesi beklenirken tüm denklemleri
çılgınca bir gülme alıyor çocuğu
ve başlıyor silmeye her şeyi
sayıları kelimeleri
adları tarihleri
cümleleri denklemleri
ve öğretmene inat
bağrışmaları ortasında mucize çocukların
çiziyor resmini mutluluğun
rengarenk tebeşirlerle
karatahtası üzerine mutluluğun.

{Jacques Prévert, Sözler, Haylaz Öğrenci (La cancre)}"


Yeni yıla doğru yaptığım mandalinalı kurabiyeyi bu sefer farklı şekilde denedim.




Malzeme:
1 su bardağı irmik
2.5 su bardağı kepekli un
½ su bardağı esmer şeker
½ su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
½ su bardağı Laleli mandalinalı zeytinyağı
(Burada açıklama yapmak istiyorum: Laleli’nin 14 çeşit natürel çeşnili zeytinyağı vardır. Bu zeytinyağlarının içinde herhangi bir aroma ya da katkı maddesi yoktur. Tam tersine çeşni ve zeytin aynı anda sıkılarak elde edilmektedir. Örneğin mandalinalı zeytinyağı, mevsiminde yöresinden toplanan taze mandalinalarla zeytinlerin aynı anda sıkılmasıyla elde edilir. Böylece hem çeşninin lezzeti hem de içerdiği vitaminler zeytinyağına karışmış olur. Çeşnili zeytinyağlarının kullanım süresi 3 yıldır.)
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
½ su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı zencefil
Hepsini yoğurup, hamuru 1-2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra, kalıplarla şekil verip, önce yumurta akına, sonra toz şekere batırıp, 180 derece önceden ısınmış fırında pişirdim.

9 yorum:

yeşim dedi ki...

canım çok güzel görünüyor
eminim kokusu da nefistir
ellerine sağlık
sevgiler

BETÜL dedi ki...

Betül'cüğüm

Öncelikle güzel şiir paylaşımın için teşekkür ediyorum. "Mandalinalı zeytinyağı" ilk kez duyuyorum, Zeytinyağı konusunda biz ailece hassasız, Çanakkale'den birinci elden, üreticilerinden tenekelerce alarak zeytinyağı ihtiyacımızı temin ediyoruz. Tüm yemeklere zeytinyağı kullanıyorum, sadece hamur işleri hariç, aslında onlara da kullanılabilir, ben kullanmamayı tercih ediyorum. Kurabiye de , zencefil kullanımı çok hoş bir aroma katıyor, ellerine sağlık cnm, sevgiler..

Fulya dedi ki...

Değişik ve güzel kurabiyeler eline sağlık.Hiç mandalinali zeytinyağı yememiştim.

Feyza Fidan dedi ki...

Mandalinalı zeytinyağının tadını çok merak ettim Betülcüğüm.Zeytinyağını bende çok severim, ama aromalı olanını hiç görmedim..Mutlaka enfes bir tad vermiştir kurabiyeye.Ellerine sağlık canım benim,
Kocaman öpüyorum...

Hülya dedi ki...

Betül'cüğüm,
Bir önceki öykün de bu şiir de ,kurabiye de çok güzel..
Bu blogdaki tariflere ve yazılara o sarı ve altın yaldızlı kaptaki baharattan (!)katıyorsun galiba...

Hülya dedi ki...

Tekrar ben ,
Pazar günkü buluşmaya geliyor musun?
Bu sevgi dolu kadınla tanışmak isterim..
İyi hafta sonları..

Betül dedi ki...

Sevgili Bahar Çiçeği'nin yorumunu yanlışlıkla sildim, o yüzden buraya koymak istedim:

bende ilk defa duydum mandalinali zeytinyagini,yani madalinadanmi temin ediliyor bu siviyag,daha neler ögrenecegiz,ista paylasim bu birbirimizden bilmediklerimizi görmek ögrenmek.
Kurbisler zencefilde olunca nefis aromatik olmustur eline saglik canim.
Sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

iki resimde çok güzel ama en baştaki resim hem albenili olmuş hemde hafif göz kırpan ifadeler vardır onlara benzemiş:)

Betül dedi ki...

Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler arkadaşlar.

Google