11 Aralık 2007

Turuncu cazibe

Renklerin dili var mıdır gerçekten?

Hoş tanımlamalar var:
“Açık kavun içinden koyu portakal rengine kadar bütün turuncular, bu rengi seven kadınların sıcakkanlı, sıcak kalpli ve dost tabiatlı insanlar olduğunu ispat eder. Turuncu rengi seven kadın, sakin mizaçlıdır. Kızdığı zaman bağırıp çağırmaz. Hiç kin tutmaz. Hakkını savunmayı iyi bilir.”
Turuncu, güneşin parlaklık ve sıcaklık hissini verir. Güçlü bir aktiflik etkisi vardır. Dışa dönük ve yaşam gücünü arttıran bir anlam yaratır.”
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği'nin (Meyed) yaptığı araştırmaya göre, meyvelerin doğal renklerine göre tüketilmesinin hastalıkların tedavisinde etkili olduğu ortaya çıkmış. Buna göre, hem kırmızı hem de turuncu meyve ve sebzelerde bulunan beta karoten maddesi, kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor, gözleri güçlendiriyormuş. Turuncu-sarı kategorisine giren meyveler ise kalp, görüş ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasını sağlıyormuş. Bu gruba giren birçok meyve ve sebze ise yüksek miktarda C vitamini ve folik asit içeriyormuş. Portakal ve bazı turuncu sebze çeşitleri bol miktarda lutein ve zeaksantin pigmenteri içeriyormuş ve bu pigmentler gözleri güçlendiriyormuş.
Mesela: Portakal, mandalina, kayısı, şeftali, greyfurt, havuç, balkabağı benim aklıma gelenler.

O zaman iki turuncu ve üç tatlı:

Havuç tatlısı:




500 gr haşlanmış havuç iyice ezilir ve 3 yumurta ile çırpılır. Sırasıyla, 1 fiske tuz ve 3 yemek kaşığı toz şeker, 50 gr erimiş tereyağı, 3 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı zencefil, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi ilave edilerek çırpılır. Yağlanmış kalıba dökülür ve önceden 180 derece ısınmış fırında 30 dk pişirilir. Bu arada, 2 tatlı kaşığı yumuşamış tereyağı, 3 yemek kaşığı esmer şeker, ½ su bardağı ufalanmış ceviz ve 1 paket vanilya iyice karıştırılır ve tartın üzerine sürülüp aynı ısıdaki fırında 10 dk daha pişirilir.
Sos: 1 paket sütlü ve 1 paket bitter çikolata ısıtılmış 1 paket süt kremasına eklenir, iyice çırpılır ve katılaşmadan tartın üzerine dökülür.
Ben değiştirerek yaptım, tarifin aslı burada,

Kabak pudingi:




Haşladığım ve püre haline getirdiğim kabağa, süt, az şeker, 1 paket beyaz çikolata, bir yumurta ve az un ekleyerek pudingi pişirdim ve iyice çırptım. Az pudra şekeri ile çırptığım süt kreması ile donattım.

Kabak tatlısı:



Kabak dilimlerini 3 saat kadar sütte beklettim. Sütten alıp bir gece şekerde beklettim. Kabak dilimlerini fırın tepsisine dizdim. Suyuna tahin ilave edip iyice karıştırdım ve dilimlerin üzerine döktüm. 180 derece ısınmış fırında suyu azalıp katılaşana kadar pişirdim.

11 yorum:

NiNo dedi ki...

Kabak dedinmi hemde turuncusundan dedinmi ben nereden olursa olsun kac km oteden olursa olsun ucarak gelirim..Missss gibi koktuuuuu..

Adsız dedi ki...

nefis olmuşlar nefis ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

Her 3 turuncuda enfes görünüyor..Balkabaklı puding benim favorim :)
Ellerine sağlık

Disalce dedi ki...

normalde turuncuyu sevip sevmediğimi düşünmedim ama yaptığın üç turuncuda harika...

galiba seviyorum bu rengi..helede senin tatlılarda....

ellerine sağlık canımın içi....

Baharcicegi dedi ki...

Turuncu tatlilar birbirinden lezzetli olmus,benim cok sevdigim kabak tatlisi ayri bir leezzetli olmus eline saglik canim

Betül dedi ki...

betülcüğüm
kabak tatlısını çok severim mmmm cevizli şöyle bol tarafından ellerine sağlık cnm sevgilerimle.....

Yaren dedi ki...

Ne kadar güzel lezzetler hazirlamisin böyle,ayrica turuncu renk istah acarmis,bir diyet kitabinda turuncu kiyafetlerinizi dolabin görünmeyecek yerine saklayin cünkü istah acan bir renk:)))) e simdi güzel yemekler istah acmazmi.Ellerine saglik.

Leziz Tarifler dedi ki...

Kabakla yapılan her şeye bayılırım. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Betül abla gene güzel sözler,güzel tatlar...
Tebrikler!..

şimdi bu güzellikler için ellerine sağlık ve suallerime gelirsek:)
1.havuç tatlısı hafif kek gibimi yoksa tam tart kıvamındamı
2.kabak tatlısı tahinli oluyor herhalde hafif yağlı bir tatmı oluyor(tahinden ötürü)?

sorularımla kafanı şişirmedim inşAllah.
tekrardan ellerine sağlık.

Eya dedi ki...

Merhaba Betül...

Sayfani yeni kesfettim,bundan sonra ins. yaismalarimz devam eder. Ne kadar güzel anlatmissin.Pek sakin degilimdir ama Turuncuyu cok severim, hele Kabagi daha da.Ellerine saglik....

Sevgiler....

Zehra

ceyt dedi ki...

Betülcüm,yine nefiss tarifler.ellerine sağlık canım.çok değişik lezzetler olmuş.kabağı çok severim bu tarifleri de denemem lazım.
görüşmek üzere birtanem.
sevgiler

Google