25 Aralık 2007

Sebze Orkestrası

Bir kez televizyonda izlemiştim: "Viyana Sebze Orkestrası" (The Vegetable Orchestra) http://www.gemueseorchester.org/

1998 yılında Viyana’da kurulmuş. 11 elemanı var ve enstrümanlarını her performanslarından önce alan, hem de taze olarak alan tek orkestra. Sebzelerden yapılmış enstrümanlarla müziklerini yapıyorlar. Mesela; havuç flüt, balkabağı bas, pırasa keman, kereviz bongo gibi: Havucun ortasını oyup üzerine bir kaç delikle bir flüt yapıyorlar. Veya patlıcanı tepesinden ayırmadan ikiye bölüp kastanyet yapıyorlar.
Konserlerini genellikle enstrümanlardan yapılmış bir çorba ile bitiriyorlarmış.

Ben ana sayfalarında enstrümanlarının arasında yer elmasını ve karnıbaharı bulamadım. Onların istediği sesleri çıkarmıyor herhalde diye düşündüm. Belki bir gün onları da eklerler.

Yer Elması Çorbası


Bir adet kırmızı soğanı doğrayıp zeytinyağında sote yaptım.
(Hani soğanlar pembeleşinceye kadar diyorlar ya, benim kuru soğanlarım bu güne kadar hiç pembeleşmedi. Ya sarardı, veya karardı.)
Kabuğu soyulmuş dört adet yer elmasını ince ve küçük parçalar halinde doğrayıp, soğanlarla biraz soteleyip su ve tuz ekledim. Elmalar yumuşayınca 2 yemek kaşığı unu bir kase suyla çırpıp karışıma ekledim. Kaynayınca iki yemek kaşığı krema ekleyip, biraz daha kaynattım.

Karnıbahar


1 küçük karnıbahar, çiçekleri ayrılmış, yıkanmış, süzülmüş

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı süt

2 yumurta

2 yemek kaşığı galeta unu

1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

2 yemek kaşığı ufalanmış ceviz içi

1 fiske tarçın (karnıbaharın kokusunun çıkmasını önlüyor)


Karnıbahar çiçekleri ve ceviz içi hariç, tüm malzemeyi iyice çırptım. Çiçekleri ve cevizi ekleyip yağlanmış kaplarda, 180 derece ısınmış fırında 30 dakika pişirdim.

23 yorum:

Adsız dedi ki...

ikiside birbirinden enfes görünüyor canım....nefis....

NiNo dedi ki...

Bence Karnıbahardan guzel ses cıkar:)zil gibi kullanabilirlermiş.Ama seninkilerin görüntüleride cıkan sesler kadar güzel duruyor:)

kurtlu kitap dedi ki...

Çok leziz görünüyor.
Karnıbaharı ağzına sürmeyen eşime, belki bu şekilde yedirebilirim.
Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba yorumunu görünce hem teşekkür etmeye, hem de sitene göz atmaya geldim. Karnıbahara gözüm takıldı, çok değişik bir sunum olmuş, tebrikler..

EZGi :)) dedi ki...

yine döktürmüşsn betülüm.çorba enfes sufle nefis.en iyisi ikisinide alayım ben.
ellerine saglık canım
sevgiler

Adsız dedi ki...

gunaydin canim
harika seyler yapmisin yine
hele de karnibahara bittim
ellerin dert gormesin
sevgiler:nurcan

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

kokular geldi hemen koştum canım.nefis bir görüntü ellerine sağlık bu karnıbaharı kesin deneyeceğim.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

tıp tıp tıppp

karnıbah sesi :)

Canım betül, bende birkaç kez seyretme imkanı buldum. Çok keyifliler. Öncesinde hazırlıklarını gösteren belgeselimsi bişide seyretmiştim..

Ben karnıbaharla hazırlamış olduğun şeye bayıldım. Karnıbah suflesi gibi olmuş :)

Ellerinize sağlık.

sıcacık sevgiler
www.misssgibi.com

Baharcicegi dedi ki...

Karnibaharin bu sekli cok lezzetli olmus,eline saglik canim

zey dedi ki...

Hepsi harika görünüyorlar.Ama ben de en çok karnıbahara bayıldım.küçük sufle kabı alıcam ve hemen yapıcam.
Ellerine sağlık,sevgiler.

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

İki değişik lezzet! Ellerine sağlık.

Mutfak Havlusu dedi ki...

sebze orkestrasımı dedim ilk,sonra okuyunca dahada şaşırdım:)
ilk defa duydum çok ilginç yaa,hani mutfaktaki tencere tavayla müzik yapanları biliyordum ama bu çok ilginç

birde bu karnıbahar resmini çok inceledim Betül abla:)
dedim bu nasıl şimdi derken okudum,anlaşılmıştır çok hoşuma gitti görüntüsü.
tatlarıda nefistir ,sen yaparsında olmazmı iki güzel lezzet için teşekkürler..

sevimin sayfasi dedi ki...

iyi aksamlar canim
gine harika seyler yapmisin
ellerine saglik

Betül İnce dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım,

Güzel yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Görüntüler enfes.Karnabaharı hemen denemek istiyorum ama karnabahar çiçekleri haşlanıyor mu çiğ mi ekliyoruz ?
Pişiyor değil mi?
Ellerine sağlık.

Gönül dedi ki...

canım ya söylemesen anlamam karnabahar olduğuna ne güzelde olmuş böyle...ellerine sağılıkkk...karnabaharı beşemal soslu haricinde yemem ama bunu denicem sen yaptıysan güzeldir...ellerine asğlık gülüm..sevgilerimle

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim

Tijen dedi ki...

Becerikli arkadaşım benim. Yerelması çorbasını Şişililer de yapıyormuş. Sopa di tanibur muydu adı, sanki. Mevsimlerle Gelen Lezzetler'de yer vermiştim sanki. Geçmiş zaman... Artık yerelmasını meyve gibi yiyorum ben, pişirmeye gerek duymadan. Her hafta pazardan bir kilo alıyor, bir hafta içinde meyvenin yanında tüketiyorum. Muhteşem bir yaratık!

Melek* dedi ki...

aaaaaa ilk defa gördüm yer elması çorbasını eminim güzeldir size afiyet olsun..

daimamutfak dedi ki...

Mutlu yıllar dilerim..sevgilerle..

meleginmarifetleri dedi ki...

betülcüm çok güzel olmuşharika ellerine sağlık mutlu yıllar bay

Adsız dedi ki...

aaaaaaaaaaa bi karnıbahar bu kadar güzel mi şekil alır. teprik ediyorum ellerinize sağlık bacımmmm. gece gece karnıbahar yapasım tuttu valla:))) öptüms eni iyi yıllar diliyorum:)))

EZGi :)) dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Google